RAYA NGAN FAMILY

by - 8:25 PM


Semalam, mase nk tdo, mcm biase lah –aku pasang radio (semlm aku pasang radio ERA). Terdengar lah plak lagu raye… stesen radio pon dah pasang lagu raye.Nampak sangat yang raye dah tak lama lg. Bestnye…
Tapi rye dulu2 lagi best. Mase aku kecik2 dulu. Takde lah kecik sgt!! Bulan pose pun dah dlm cuti hujung tahun. Mase tu Kak Gta ngajar kat Sabah & blom kahwin lg. bila cuti sekolah hujung tahun Kak Gta balik klate. So, sepanjang bulan pose die duk kat umah. Malam-malam gi terawih ngan die r. Pastu mase nak tdo dgr walkman ngan die. Pasang lagu raye. Pagi2 lak buat kuih raye.
Sekarang nih semuanya dah berubah. Pose pon sekolah gak. Siap exam lg. Kak Gta pon dah kawen. Dah ade 4 orang anak pun. So, dia balik umah mase dekat nak raye nnt(kalo giliran sinilah, kalo giliran rumah mentua die, di balik umah mentua die,tu pon kalo laki die dapat cuti)
Kakak aku yang 2 org lg tuh…erm… aku tak pernah ade pengalaman pose 1bulan ngan diorang. Mase pose dlm cuti hujung tahun dulu, Kak pura dok kat U lg. Tu pasal dia takleh pose penuh kat rumah. Kak Ana lak…die kan askar(hebat tak kakak aku..askar!). Dapat cuti mase raye pon mujur sgt. Lgpon die kawen mase aku kcik lg. Mase aku umur 5tahun. Kesimpulannya, semua kakak aku (macam ramai, 3 orang jer) dah pon kawen.
Tahun nih, Kak Ana kata dia balik malam jumaat & sampai hari Sabtu. Abe Pei pon balik skali ngan die kot.(Abang aku yg nih tak kawen lg)
Kak Gta tak tahu lah balik bila. Hari Sabtu gak kot. Tak konpem lg sbb tak tahu lg laki die dpt cuti ke tak. Harap2 dpt. Coz tahun nih giliran Kak Gta kat sini. Kak Ana pon giliran kat sini gak.
Kak Pura aku tak sibuk sgt sbb…pertama, rumah die dekat2 sini jer, kedua rumah mentua die pon dekat jer & ketiga, tahun nih giliran die beraya kat rumah mentua die.
But raye still happening sbb aku pasti2nye akan beraya ngan family aku. Kalo tak kau nak raye ngan sape lg, kan??!!

You May Also Like

4 comments